WITAMY NA STRONIE INTERNETOWEJ
KOŁA ŁOWIECKIEGO
"DANIEL" W KĘTRZYNIE




NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY

       

    NALEWKA Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

Produkty:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu

1 I spirytusu

syrop cukrowy (z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru)

Przygotowanie:
Zebrać jednen kilogram dojrzałych owoców czarnego, owoce warto wysuszyć przed użyciem do nalewki aby pozbyć się sambunigryny.
Owoce bzu włożyć do gąsiora i zalać litrem destylatu lub spirytusu. Trzymać w naczyniu przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Dolać do przygotowanego wcześniej syropu zrobionego z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Zamknąć gąsior, a nalewkę odstawić na tydzień. Po tygodniu przefiłtrować i rozlać dó butelek. Te zaś, szczelnie zamknięte, powinny stać przez pół roku w miejscu ciemnym i średnio chłodnym.


Własności trujące bzu

We wszystkich częściach świeżej rośliny występuje sambunigryna i sambucyna, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. Jednakże wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) lub wysuszenie owoców usuwa ich własności trujące. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych owoców. Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia oddychania aż do duszności włącznie. Pierwsza pomoc polega na sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka.

    NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Produkty:
35 baldachów kwiatu czarnego bzu
3/4 kg cukru
1 litr wody
4 duże cytryny
1 litr spirytusu 96%

Przygotowanie:
Nad słojem oskubać z kwiatków baldachy. Warstwy kwiatków przekładać pokrojonymi  w plasterki (ze skórką, bez pestek) wyszorowanymi wcześniej cytrynami. Z cukru i wody przez zagotowanie przygotować syrop. Ostudzonym syropem zalać kwiaty w słoju. Słój przykryć i postawić w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na tydzień. Codziennie mieszać, zanurzając kwiaty ( i tak będą wypływać). Możliwe, że w tym czasie mikstura zacznie fermentować, ale jest to normalne, po dodaniu spirytusu przestanie.
Po tygodniu należy zlać syrop , filtrując go przez gazę. Będzie mętny od pyłku, nie należy się tym przejmować, z czasem się sklaruje. Do syropu dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn i litr spirytusu. Wymieszać i przelać do butelek. Po tygodniu pyłek opadnie i można zlać klarowną nalewkę znad osadu i ponownie wlać do butelek.
Nalewkę należy odstawić w ciemny kąt, aby dojrzała. Im dłużej będzie leżakować, ty będzie smaczniejsza. Ja spróbuję mojej po pół roku, ale najlepsza jest podobno po upływie roku.

    NALEWKA Z PĘDÓW SOSNY

Produkty:
4 litry młodych pędów sosny, 1 l wódki, 0,5 litra spirytusu 95%, 1 kg cukru,

Przygotowanie:
Czubki sosny ugniatamy w słoikach, mocno dociskając. Zalewamy mieszanką spirytusu oraz wódki. Przygotowane do maceracji pędy pozostawiamy w słoikach na 14 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, a najlepiej dwa razy dziennie - rano i wieczorem.
Po upływie dwóch tygodni przelewamy czubki przez duże sito i odcedzamy alkohol, który z powrotem przelewamy do słoików.Pędy wsypujemy do dużej szklanej miski, zasypujemy warstwowo cukrem i pozostawiamy w bardzo ciepłym i nasłonecznionym miejscu na dwa dni, by puściły soki. Następnie odciskamy czubki z nadmiaru syropu, najlepiej zrobić to garścią, by nie stracić ani kropelki. Do miski w której robił się syrop - wlewamy alkohol i dokładnie łączymy ze słodką, pachnącą lasem cieczą. Następnie należy przygotować wyparzone i czyste butelki. Do główki butelki przykładamy lejek, do którego wkładamy drobniutkie sitko, dodatkowo wyłożone gazą. Przelewamy alkohol do butelek, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.
Nalewka potrzebuje ok. 4 miesięcy leżakowania.



    NALEWKA ARONIOWA

Produkty:
1,2 kg owoców aronii, 0,4 kg liści z wiśni, 1 l wody, 5 dag kwasku cytrynowego, 2 kg cukru, 1 l spirytusu

Przygotowanie:
Aronię z liśćmi wiśni zalej w dużym garnku wodą i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Wywar dokładnie odcedź, po czym dodaj kwasku cytrynowego i cukru.Wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Powstały sok musi ostygnąć. Gdy sok będzie już chłodny zalej go spirytusem. Nalewkę przelej do butelek i odstaw w chłodne miejce na minimum 6 miesięcy.
  

    NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY

Produkty:
1 kg owoców dzikiej róży, 0,75 l czystej wódki, 0,6 kg cukru

Przygotowanie:
Owoce róży powinny być dobrze przemrożone, więc jeśli nie przemarzły na krzewie to zamroź je w zamrażalniku. Owoce oczyśc, usuń nasiona, opłucz, osącz i osusz. W  dużym słoju zasyp je cukrem i odstaw na 2 tygodnie. W tym czasie puszczą sok a cukier się rozpusci. Do powstałego w ten spsób syropu dodaj wódkę i odstaw szczelnie zamknięty słój na kolejne 2 tygodnie macerowania. Potrząsaj nim czasem aby składniki dokładnie się wymieszały. Przefiltruj dokładnie nalewkę i przelej do butelek. Przechowuj je w chłodnym ciemnym miejscu. Nalewka potrzebuje ok. 4 miesięcy leżakowania.


GÓRA STRONY

Pomysł, opracowanie i wykonanie
Lucyna Gąsiorek-Stypik