|
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY
Produkty:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
1 I spirytusu
syrop cukrowy (z 0,5 litra wody i 0,25 kg cukru)
Przygotowanie:
Zebrać
jednen kilogram dojrzałych owoców czarnego, owoce warto wysuszyć
przed użyciem do nalewki aby pozbyć się sambunigryny.
Owoce
bzu włożyć do gąsiora i zalać litrem destylatu lub spirytusu. Trzymać w
naczyniu przez miesiąc w ciepłym miejscu. Po tym czasie zlać i przefiltrować
przez bibułę filtracyjną. Dolać do przygotowanego wcześniej syropu
zrobionego z pół litra wody i ćwierć kilograma cukru. Zamknąć gąsior, a
nalewkę odstawić na tydzień. Po tygodniu przefiłtrować i rozlać dó
butelek. Te zaś, szczelnie zamknięte, powinny stać przez pół roku w
miejscu ciemnym i średnio chłodnym.
Własności trujące bzu
We
wszystkich częściach świeżej rośliny występuje sambunigryna i
sambucyna, które dla ludzi w większych ilościach są trujące.
Jednakże wyższa temperatura (gotowanie czy smażenie bez przykrycia) lub
wysuszenie owoców usuwa ich własności trujące. Najczęściej
dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych owoców.
Objawami zatrucia są: osłabienie, bóle i zawroty głowy,
nudności, wymioty, biegunka, przyspieszenie tętna i zaburzenia
oddychania aż do duszności włącznie. Pierwsza pomoc polega na
sprowokowaniu wymiotów i płukaniu żołądka.
Produkty:
35 baldachów kwiatu czarnego bzu
3/4 kg cukru
1 litr wody
4 duże cytryny
1 litr spirytusu 96%
Przygotowanie:
Nad słojem oskubać z kwiatków baldachy. Warstwy kwiatków przekładać
pokrojonymi w plasterki (ze skórką, bez pestek) wyszorowanymi wcześniej
cytrynami. Z cukru i wody przez zagotowanie przygotować syrop.
Ostudzonym syropem zalać kwiaty w słoju. Słój przykryć i postawić w
ciepłym, ale nie słonecznym miejscu na tydzień. Codziennie mieszać,
zanurzając kwiaty ( i tak będą wypływać). Możliwe, że w tym czasie
mikstura zacznie fermentować, ale jest to normalne, po dodaniu spirytusu
przestanie.
Po tygodniu należy zlać syrop , filtrując go przez gazę. Będzie mętny od
pyłku, nie należy się tym przejmować, z czasem się sklaruje. Do syropu
dodać sok wyciśnięty z dwóch cytryn i litr spirytusu. Wymieszać i
przelać do butelek. Po tygodniu pyłek opadnie i można zlać klarowną
nalewkę znad osadu i ponownie wlać do butelek.
Nalewkę należy odstawić w ciemny kąt, aby dojrzała. Im dłużej będzie
leżakować, ty będzie smaczniejsza. Ja spróbuję mojej po pół roku, ale
najlepsza jest podobno po upływie roku.
Produkty:
4 litry młodych pędów sosny, 1 l wódki, 0,5 litra spirytusu 95%, 1 kg cukru,
Przygotowanie:
Czubki sosny ugniatamy w
słoikach, mocno dociskając. Zalewamy mieszanką spirytusu oraz wódki.
Przygotowane do maceracji pędy pozostawiamy w słoikach na 14 dni,
codziennie potrząsamy słoikiem, a najlepiej dwa razy dziennie - rano i
wieczorem.
Po
upływie dwóch tygodni przelewamy czubki przez duże sito i
odcedzamy alkohol, który z powrotem przelewamy do
słoików.Pędy wsypujemy do dużej szklanej miski, zasypujemy
warstwowo cukrem i pozostawiamy w bardzo ciepłym i nasłonecznionym
miejscu na dwa dni, by puściły soki. Następnie odciskamy czubki z
nadmiaru syropu, najlepiej zrobić to garścią, by nie stracić ani
kropelki. Do miski w której robił się syrop - wlewamy alkohol i
dokładnie łączymy ze słodką, pachnącą lasem cieczą. Następnie należy
przygotować wyparzone i czyste butelki. Do główki butelki
przykładamy lejek, do którego wkładamy drobniutkie sitko,
dodatkowo wyłożone gazą. Przelewamy alkohol do butelek, zakręcamy i
przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. Nalewka potrzebuje ok. 4
miesięcy leżakowania.
NALEWKA ARONIOWA
Produkty:
1,2 kg owoców aronii, 0,4 kg liści z wiśni, 1 l wody, 5 dag kwasku cytrynowego, 2 kg cukru, 1 l spirytusu
Przygotowanie:
Aronię z liśćmi wiśni zalej w dużym garnku wodą i gotuj
około 15 minut na wolnym ogniu. Wywar dokładnie odcedź, po czym dodaj
kwasku cytrynowego i cukru.Wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
Powstały sok musi ostygnąć. Gdy sok będzie już chłodny zalej go
spirytusem. Nalewkę przelej do butelek i odstaw w chłodne miejce na
minimum 6 miesięcy.
NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY
Produkty:
1 kg owoców dzikiej róży, 0,75 l czystej wódki, 0,6 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce róży powinny być dobrze przemrożone, więc
jeśli nie przemarzły na krzewie to zamroź je w zamrażalniku. Owoce
oczyśc, usuń nasiona, opłucz, osącz i osusz. W dużym słoju zasyp
je cukrem i odstaw na 2 tygodnie. W tym czasie puszczą sok a cukier się
rozpusci. Do powstałego w ten spsób syropu dodaj wódkę i
odstaw szczelnie zamknięty słój na kolejne 2 tygodnie
macerowania. Potrząsaj nim czasem aby składniki dokładnie się
wymieszały. Przefiltruj dokładnie nalewkę i przelej do butelek.
Przechowuj je w chłodnym ciemnym miejscu. Nalewka potrzebuje ok. 4
miesięcy leżakowania.
|